Skip to main content

Bankimi i përgjegjshëm

Ne e kuptojmë se paraja është baza për bankat, por jo për të ardhmen tonë. Ne e kuptojmë dhe marrim përgjegjësi. Së bashku për një të ardhme më të mirë!

 

Ne e kemi kuptuar. #bankimipergjegjshem

Weltkugel aus Glas, Erde mit Gras und Sonne, Naturschutz, Umweltschutz, Klimaschutz

Bankimi i përgjegjshëm

Si bankë ne marrim përgjegjësi për të ardhmen tonë, prandaj jemi angazhuar të jemi bankier i përgjegjshëm.

Strategjia jonë e biznesit, si dhe produktet, shërbimet dhe proceset tona janë të harmonizuara me qëllimin për të qenë pionier në ESG në Kosovë dhe të bërit biznes të përgjegjshëm.

Duke ofruar financim të qëndrueshëm, ne gjenerojmë vlerë të shtuar për klientët tanë dhe për shoqërinë. Ekziston një gamë e gjerë aktivitetesh që janë të përshtatshme për financim të qëndrueshëm. Për neve financimi i qëndrueshëm është nëse ai ka një ndikim afatgjatë pozitiv në mjedis dhe klimën dhe/ose në aspektet shoqërore dhe sociale, dhe nëse mbështet Objektivat Globale  për Zhvillim të Qëndrueshëm (SDG).

Businessmen talking on solar power plant

Financimi lidhur me kriteret ESG

Kompanitë që janë të gatshme të ndryshojnë procesin e tyre te punës dhe të kontribuojnë në një ndikim pozitiv mjedisor dhe social, mund të kualifikohen për financim të gjelbër apo të lidhura me kriteret e ESG-së.

Ne mbështesim klientët tanë në të gjitha aspektet e aktiviteteve të qëndrueshme me financimin përkatës.

Ne financojmë klientët tanë në aktivitetet e tyre që kontribuojnë në: energjinë e ripërtëritshme; efikasitetin e energjisë; menaxhimin e mbeturinave; menaxhimin e ujërave; ekonominë qarkore; ndërtesat e gjelbra; transportin e gjelbër; industritë prodhuese; kujdesin shëndetësor etj.

Si e trajtojmë përgjegjësinë

Si një 'bankier i përgjegjshëm', vlera e shtuar e qëndrueshme është objektivi ynë kryesor. Strategjia jonë e biznesit, si dhe produktet, shërbimet dhe proceset tona janë në përputhje me këtë qëllim.

Parimet e OKB për Bankimin e Përgjegjshëm

Në fillim të vitit 2021, ne ishim banka e parë austriake që u bëmë nënshkruese zyrtare e Parimeve të OKB-së për Bankimin e Përgjegjshëm në fillim të vitit 2021. Kjo kornizë e qëndrueshme e industrisë bankare u zhvillua përmes një partneriteti inovativ midis bankave në mbarë botën dhe Iniciativës Financiare të Programit të Mjedisit të Kombeve të Bashkuara.

Kompakti global i OKB-së për një të ardhme të qëndrueshme

Ne jemi një nga kompanitë nënshkruese të iniciativës më të madhe në botë për të ndihmuar kompanitë të harmonizojnë praktikat e tyre për një të ardhme të qëndrueshme dhe gjithëpërfshirëse.

Lajme & Storie

Qëndroni të informuar me njohuritë tona ekskluzive rreth temave ESG në Grupën e Raiffeisen Bank International: Historisuksesi, kërkime, podkaste, raporte ngjarjesh dhe më shumë. 

Storie suksesi: Marrëveshja e parë e fondit të garancisë së gjelbër me Siemens Gamesa

Ne kemi nënshkruar Marrëveshjen tonë të parë për Fondin e Garancisë së Gjelbër në shumën prej 200 milionë euro me Siemens Gamesa Renewable Energy S.A., një prodhues kryesor spanjoll i turbinave me erë në det dhe në tokë dhe shërbime për industrinë e energjisë së ripërtëritshme.

Storie suksesi: Shkëmbimi i parë i normave të interesit i lidhur me TKP të ESG

Jemi krenarë që së fundmi kemi mbyllur një shkëmbim normash interesi të lidhur me TKP të ESG me një nga akterët kryesorë në tregun evropian të ushqimeve. Është derivativi i parë i lidhur me ESG, i tregtuar nga një bankë austriake, dhe shkëmbimi dhe kredia bazë janë transaksione inauguruese për homologun tonë.

Storie suksesi: Obligacioni i parë me pakicë i lidhur me qëndrueshmërinë në eurozonë

UBM Development AG zgjeroi strategjinë e saj të qëndrueshmërisë në tregjet e kapitalit me një obligacion me pakicë të lidhur me qëndrueshmërinë. Ne e shoqëruam klientin tonë të çmuar si Agjent i Strukturimit të Qëndrueshmërisë dhe Koordinator Global gjatë gjithë procesit të emetimit nga zgjedhja e instrumentit deri tek ekzekutimi i transaksionit.

Raporti i Qëndrueshmërisë së RBI 2021

Çfarë mund të arrijë një bankë si ne? Raporti ynë i Qëndrueshmërisë 2021 është publikuar dhe jep përgjigje specifike. Çfarë është arritur nga ana ESG? Cilat janë objektivat tona për vitin 2022?

Na kontaktoni

Antigona Limani - Bejtullahu
Head of Sustainability and Communications

Merita Gjyshinca Peja
Head of Corporate Products and Digital Transformation 

Destan Mulaj
Lending Excellence and Digital Transformation Product Owner